Nodulii tiroidieni si evolutia lor in sarcina

S-au efectuat numeroase studii referitoare la nodulii tiroidieni si evolutia lor in timpul perioadei de gestatie, si marea majoritate demonstreaza faptul ca atat numarul, cat si volumul nodulilor tiroidieni cresc in timpul sarciniii, mai ales in primul trimestru. Cateva cauze ale acestor modificari ar fi: cresterea proteinelor de legare a hormonilor tiroidieni, datorita nivelelor crescute de estrogeni, metabolismul crescut al hormonilor tiroidieni la nivelul placentei, efectele hCG-ului produs de placenta, necesarul crescut de Iod, in lipsa suplimentarii acestuia. In caz de disfunctii tiroidiene aparute preconceptional, acesti factori pot duce la aparitia gusii sau a nodulilor tiroidieni.

Noduli tiroidieni

Cum am mentionat anterior, este necesar un consult endocrinologic cat mai devreme in sarcina. Medicul endocrinolog va indica determinarea nivelului TSH, si va efectua o ecografie a glandei tiroide pentru detectarea nodulilor tiroidieni, a numarului si dimensiunilor lor. Daca valoarea TSH este normala, tratamentul cu LT4 nu este eficient in reducerea volumului nodulilor benigni sau maligni. Conforn ATA (Asociatia Americana a Tiroidei), sunt importante dimensiunea si caracteristicile ecografice ale nodulilor tiroidieni, astfel:

  1. Nodulii cu dimensiuni sub 1.5 cm si caracteristici ecografice de benignitate - necesita urmarire periodica la medicul endocrinolog,

  2. Nodulii cu dimensiuni peste 1.5cm si cu caractere ecografice de malignitate - se ia in considerare punctia biopsie cu ac fin (FNAB),

  3. In caz de suspiciune de carcinom tiroidian diferentiat - interventie chirurgicala in trimestrul 2 de sarcina.

  4. Daca exista simptome de obstructie a traheei sau compresie severa se indica interventia chirurgicala indiferent de varsta gestationala.

Comments